David Coll, director l'Escola de Música Moderna de Girona i impulsor de la Setmana de Rumba Catalana, va afirmar que la iniciativa
Músics i experts van presentar ahir el projecte perquè la rumba catalana sigui, igual que els castells o el flamenc, declarada patrimoni cultural i immaterial de la UNESCO, en un moment dolç per a aquest gènere musical, amb bandes joves disposades a innovar i veterans que tornen als escenaris per mantenir viu el llegat de Peret.
Una banda novella anomenada 9SON i un mestre com Peret Reyes van participar ahir en la jornada reivindicativa en favor del reconeixement de la rumba catalana, que lideren la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Setmana de la Rumba Catalana i l’Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc).
La reivindicació arriba en un bon moment per a la rumba catalana, amb moltes bandes joves triomfant dins i fora de Catalunya amb propostes que parteixen de la rumba i busquen nous horitzons. Com és el cas de Txarango, que acaba d’aconseguir dos discos d’or amb sengles àlbums que no són pròpiament de rumba catalana, però estan molt influïts per aquesta música. Així mateix, pioners de la rumba com Chacho tornen a gravar discos després de molts anys.
David Coll, director l’Escola de Música Moderna de Girona i impulsor de la Setmana de Rumba Catalana, va afirmar que la iniciativa « vol articular el consens de la societat civil, les institucions, les indústries culturals i el món acadèmic ». La presentació va incloure una taula redona i diverses actuacions.